logo
Yogaweekend & Retraite: in Twello, Vaassen & Wageningen

4 focus-meditaties voor innerlijke rust

inner peas kl

Wat zijn jouw drijfveren?
Wat inspireert jou, wat wil je bereiken, wat geeft je diepe voldoening?

Doelen

Je kunt verschillende doelen hebben in het leven. Maar als je alleen doelen hebt om iets te hebben of te bereiken, dan levert dat slechts tijdelijke voldoening op. De cirkel van hard werken,  resultaat en tijdelijke innerlijke rust (of teleurstelling, afhankelijk van het resultaat) is wat velen van ons dagelijks ervaren.

Innerlijke Rust

Maar wat als je uitgaat van innerlijke rust; als je innerlijke vrede op de eerste plaats zou zetten, wat verandert er dan? Staat innerlijke rust op jouw lijst van doelen die je wilt behalen?

Als je kijkt naar de reden van jouw doelen, dan zit er waarschijnlijk een onderliggend doel achter. In veel gevallen is dit innerlijke rust; het weten dat het leven goed is zoals het loopt; vertrouwen in het leven zelf…

Geloof jij dat je voor innerlijke rust een huis, baan/carriere, familie en een grote bankrekening of geen schulden nodig hebt? Het gevolg hiervan is een afhankelijkheid van andere mensen en situaties. In dat geval is het onmogelijk om innerlijke rust te ervaren als je relatie of huwelijk eindigt, je je baan kwijtraakt of de schulden je boven het hoofd groeien.

Onafhankelijk van de omstandigheden

Soms zijn dit soort gebeurtenissen een aanleiding om je persoonlijke proces in gang te zetten of te versnellen. Omdat je dan zo diep in de problemen zit, is de diepte van jezelf dichterbij. Maar hopelijk hoeft het niet zover te komen, heb je niet zo’n enorme aanleiding nodig… en als er dan toch zo’n situatie zich voordoet, hopelijk heb je dan al voldoende innerlijke rust zodat het niet voelt alsof je ‘jezelf of een gedeelte van jezelf kwijt bent’.

In welke situatie je je ook bevindt, het is goed om je te richten op innerlijke rust. Niet als resultaat van iets, maar als staat-van-zijn, want dat geeft je de kracht om welke situatie dan ook het hoofd te bieden.
Het goede nieuws is: Innerlijke rust kun je trainen. Het is geen vaststaand iets, geen medaille waar je mee kunt pronken. En omdat het geen resultaat is van iets, bestaat het alleen in het moment.
Er is geen innerlijke rust van gisteren, of van morgen. In het moment is wel voldoende, elk moment opnieuw…

Focussen

Eén van de manieren om meer innerlijke rust te ervaren, is je aandacht focussen.

Neem de volgende focus-punten:

Ten eerste: Gedachten die jou helpen. Als er gedachten zijn die je belemmeren, volg de methodes om belemmerende overtuigingen te stoppen of focus simpelweg op gedachten die behulpzaam zijn, bijvoorbeeld: ‘ik mag er zijn zoals ik ben’ en voel wat deze gedachte voor effect heeft op je gevoel en in je lichaam.

Ten tweede: Je lichaam: waar in je lichaam voelt het goed? Waar voelt het comfortabel? Is er een plek in je lichaam waar kracht/ vertrouwen/ dankbaarheid of iets anders dat je kunt gebruiken voelbaar is? Is er een plek waar innerlijke rust waarneembaar is? Houd je aandacht bij deze plek(ken) en ervaar het effect hiervan.

Ten derde: Je hart: Voel of er dankbaarheid is in je hart. Wellicht niet voor alle aspecten van je leven, maar voor 1 of meer aspecten van jezelf, je situatie, je omgeving of je verbinding met anderen of met de natuur. Het gaat uiteindelijk om het gevoel van dankbaarheid zelf, niet om dat wat de dankbaarheid in je oproept. Blijf bij het gevoel, versterk het gevoel en merk het effect hiervan.

Ten slotte: Je ziel: zoom uit. Focus op het grotere geheel. Wat is jouw levensdoel, waarom ben je hier op aarde, welke kleine stap kun je op dit moment zetten om dit levensdoel tot vervulling te brengen? Als je niet weet wat jouw levensdoel is, mediteer dan met de hypothese dat het waar is dat je een levensdoel hebt, en voel het effect hiervan.

Meestromen

Meer innerlijke rust geeft meer kracht, meer zelfstandigheid en een groot vertrouwen in wat komen gaat. Je stroomt mee met het leven en leeft meer vanuit liefde. Met de focus op innerlijke rust kun je ook makkelijker de resultaten halen die je wilt (huis, baan/carriere, familie, de grote bankrekening of geen schulden), en tegelijkertijd ben je er niet afhankelijk van. Het geeft ook een helder zicht op wat te doen in moeilijke situaties, je kunt dan reageren en stappen zetten vanuit liefde in plaats van angst.

Schrijf in het commentaar-vakje onderaan deze pagina welke focus jij het prettigst vindt. Ik lees het ook graag als je andere focus-punten hebtof andere manieren die jou helpen je innerlijke rust te versterken. Heb je vragen, ook even in het commentaarvakje schrijven, dan beantwoord ik je vraag zo snel mogelijk.  Alvast bedankt voor het reageren !

Wil je dieper werken aan innerlijke rust? Kom naar een yoga weekend of de oud en nieuw retraite en start het nieuwe jaar vol energie en innerlijke rust. In deze bijzondere 5-daagse laat je los wat je niet meer nodig hebt, waardoor ruimte ontstaat om het nieuwe te verwelkomen.

Vind je dit nuttig? Deel het met je vrienden op Facebook, LinkedIn of Twitter door op de buttons hieronder te klikken.

Heb het goed
Marloes

PS: Wil je elke twee weken onze tips en meditaties ontvangen? Meld je even aan rechtsboven op deze pagina.

Comments

 1. Innerlijke rust: een groot goed om het zo maar uit te drukken.
  Waar ik net als velen van ons naar verlang.

  Werken met affirmaties,op mijn adem letten,mezelf met zachtheid toespreken.
  Vertrouwen krijgen in de stroom van het leven,dit is er dan weer wel en dan weer niet.
  Maar alles is goed.

  Warme groet Anita

Geef commentaar

*