aarden yoga bos wandelen

Aarden – voor meer stevigheid en vitaliteit

Aarden of gronden is altijd belangrijk, en vooral in periodes en situaties waarin je je meer onzeker voelt of meer stress ervaart.

Aarden of Gronden: muladhara chakra

Aarden of gronden betekent meer verbinding maken met de aarde. Dit kan jou ondersteunen. Met wat oefening in aarding voel je je zekerder, stabieler en heb je meer het gevoel dat je alle dingen die er op je afkomen aankunt.

Het eerste chakra, muladhara, is verbonden met de aarde. Mula betekent wortel en adhara betekent stut of ondersteuning. De plaats van dit energiecentrum is onderin je bekken, bij je perineum. Volgens het systeem van Anodea Judith zijn de centrale thema’s in muladhara overleven, stevigheid, stabiliteit, vitaliteit, veiligheid en vertrouwen. Wanneer dit centrum goed functioneert, dan ervaar je vertrouwen, vitaliteit, kracht, uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen. Werkt dit centrum niet goed, dan kun je last hebben van existentiele angsten, traagheid, geen energie, of juist impulsiviteit en egocentrisme.

5 manieren om te aarden

1: een hatha yoga les

Een complete hatha yogales met versterkende oefeningen, flexibel makende oefeningen en balansoefeningen. Deze les heeft een o.a. een fijne aardende werking en verhoogt je energieniveau.

2: wandelen

Wandelen is een effectieve manier om meer contact te maken met de aarde. Gewoon elke dag een blokje om kan al een groot verschil maken. En wanneer je de mogelijkheid hebt, ga naar het bos. Bomen zijn per definitie heel erg geaard, net zo groot als een boom boven het aardoppervlak uitrijst, zo diep wortelt hij zich ook in de grond. Daarom is de energie in een bos zo fijn en voel je je opgeladen na een boswandeling; je kunt hier gemakkelijk meer aarde-energie in je opnemen en je weer meer verbinden met de aarde.

3: balans houdingen

Is het even geen weer om naar buiten te gaan? Alle balans-houdingen in yoga zijn aardend. Probeer er een paar achter elkaar en ervaar hoe het werkt, bijvoorbeeld: de boom, krijger 3, adelaar of de berghouding.

yoga balans houdingen helpen ook om te aarden - boom - adelaar - 3e krijger

4: loop meditatie

Een loop meditatie is geen wandeling, en kun je ook prima thuis doen wanneer je 2 meter ruimte hebt. Je loopt in slow-motion, houdt je aandacht bij je voeten en de beweging die je voeten maken. Deze label je steeds, in gedachten: ‘rechtervoet op, rechtervoet naar voren, rechtervoet neer; linkervoet op, linkervoet naar voren, linkervoet neer’. Neem wel de tijd voor deze meditatie, vaak moet je even inkomen voordat het echt werkt en je een mooi effect merkt. Als je een half uur of een uur hebt is dat prima, minstens 20 minuten is aan te bevelen. Als je aan het eind van de 2 meter bent gekomen, dan draai je (label je ook: ‘draaien’ en dan ‘staan’) en loop je weer terug. Je blijft dus altijd vooruit lopen.

aarden yoga loopmeditatie

5: square pranayama: de vierkante ademhaling

Zorg dat je prettig zit, en focus je dan volledig op je adem. Je adem laat je gelijkmatig gaan, steeds in hetzelfde tempo, en je verdeelt je adem in 4 fasen: inademing, vasthouden, uitademing, vasthouden. De fasen laat je even lang duren. Je ademt zo langzaam mogelijk, maar je laat de fase die het lastigst is leidend zijn voor de rest. Het is niet de bedoeling dat je buiten-adem raakt, maar juist dat je je er rustig en stevig van gaat voelen. Neem tussen de 5 en 15 minuten voor deze ademtechniek, en ervaar dan de rust die nog langere tijd bij je blijft.

Nog meer aarden? Doe mee…

Je bent van harte welkom bij één van de activiteiten: een heerlijk verdiepingsweeekend, tevens bijscholing voor yoga docenten, of bij een yoga opleiding.

Laat even iets van je horen …

Vul hieronder in het commentaar vakje even in hoe jij het liefste contact maakt met de aarde, en hoe de aardingstechnieken van dit blog voor je uitwerkte. Ik lees het graag, alvast bedankt!


meer blogs over yoga & meditatie doen

8 comments

  • va schreef:

    Wat voor mij altijd heel goed aardend werkt is een boswandeling. Soms concentreer ik me dan afwisselend op 1 zintuig wat heel rustgevend werkt. En tijdens een werkdag is zelfs even een rondje in stilte wandelen door de stad rustgevend. Een enkele keer begin ik de ochtend met een half uurtje in de tuin werken, op blote voeten, dat werkt ook heel aardend en helpt om je hoofd leeg te maken. De vierkante ademhaling vind ik heel rustgevend om te doen, echt heel aardend voelt dat nog niet, maar wel ontspannend.
    De balanshoudingen vind ik ook altijd heel prettig om te doen, je bent eigenlijk met je hele lichaam constant aan het corrigeren waardoor je heel bewust wordt van het contact met de ondergrond en de aarde-energie.

  • Anne schreef:

    Hoi Marloes,
    Bijzonder toch om te merken dat de behoefte om te aarden altijd weer terugkomt. Ik merk ook dat in tijden van drukte het een opluchting kan zijn om te voelen dat je in je lijf zakt. Bij mij werkt een yin les ook heel goed. Verder is wandelen prettig, maar ook (langer) sporten- het duurt vaak even voordat mijn gedachten tot rust komen, een paar uurtjes wandelen of op de racefiets is dan het fijnst.
    De vierkante ademhaling blijft wat lastig, het tellen zorgt wel voor concentratie en meer rust in mijn hoofd, maar ik raak toch wat achter adem en heb moeite het juiste ritme te vinden.
    Mijn adem volgen of de volledige yoga ademhaling werken ook goed.

    • MarloesvdK schreef:

      Als de vierkante adem voor ademnood zorgt, kun je het gemakkelijkst 1 tel minder nemen voor alle fasen; dus als je met 6 tellen werkt, kijk eens hoe het gaat met 5 tellen per fase.

  • Cassandra schreef:

    Voor mij werkt het wandelen in de natuur het beste om te aarden. Het liefst op blote voeten(iets wat ik als kind al graag deed en mij werd toegestaan door mijn moeder die gelukkig niet bang was voor kapotte voetjes).
    Als de zon schijnt, sta ik graag met beide voeten in de aarde met gesloten ogen naar de zon te kijken en ik voel dan de energie door mijn lichaam stromen. Het ontspant mij enorm en het laadt me op.
    De yogales vind ik ook fijn om te doen en ik voel daarbij een fijne aarding.
    De vierkant ademhaling werkt voor mij minder goed. Ik ben met ademhalen en een vierkantje bezig en ervaar daarin weinig aarding. Het geeft wel enigszins ontspanning.

  • José schreef:

    Wandelen in het bos of op de heide werkt voor mij erg aardend. Ik doe dit in ieder geval 1 keer per week. Het geeft me de ruimte om uit mijn hoofd te gaan en in mijn lijf te zakken. Al mijn zintuigen gebruiken, vaak ga ik ergens zitten in het bos of op de heide en doe dan een zintuigen meditatie. of een loopmeditatie, liefst op blote voeten.
    Ik verwerk graag aardende houdingen in mijn dagelijkse yoga beoefening. het maakt me steviger en stabieler en ik vertrouw meer op mezelf. balanshoudingen zijn favoriet. Vooral krijger 3 omdat je zoveel focus en spieren nodig hebt om deze uit voeren, dit zorgt dat ik helemaal in het moment ben en mijn lichaam goed voel. Het geeft me ook heel goed inzicht in hoe met me gaat op dat moment. Daarna weer met beide benen op de grond voelen hoe stevig ik sta.
    de vierkante ademhaling vind ik een fijne ademhaling, misschien ookwel omdat je je focus er bij moet houden.

  • Emmy schreef:

    Ik heb gekozen voor de Hatha les, wandelen en ademen. Het wandelen vind ik het moeilijkst, door bewust te gaan wandelen, lijken mn spieren samen te trekken en aan te spannen, terwijl ik probeer te focussen op gronden, gaat mn aandacht juist naar alle pijntjes en maniertjes. Wellicht is dat ook aarden, maar dat voelt nog niet heel lekker voor mij. Het ademen is mij meer bekender en voelt voor nu een gemakkelijke manier om snel te aarden. Ik voel letterlijk de stroming in mn lichaam gaan en dat de ontspanning inzet, ik vind het heerlijk. Het is iets wat ik ook vaker inzet.

    Tot slot de les. Wat een fijne les. Op sommige punten uitdagend, wat pittig. De serie balans vond ik lastiger waardoor mn focus naar het fysieke ging. Ergens kreeg ik een glimp van een gevoel van vertrouwen, dat voelde zo krachtig. Alsof alles wel goedkomt en dat ik echt mocht vertrouwen. Dat ik mocht vertrouwen op mn kunnen en inzichten. Deze reactie heb ik een dag na de les getikt. Ik wilde hem even laten doorwerken. En ik kan zeggen dat dat vertrouwen doorwerkte in wat ik na de les nog heb gedaan. Wat fijn!

    Dank je wel 🙂

  • Lauren schreef:

    Voor mij is wandelen een heerlijke manier om te aarden, even een boom aanraken, focussen op de connectie. Het liefst sta ik op blote voeten op het gras, maar dat kan nu eventjes niet zo goed 😉 Dat gezegd hebbende, ik merk dat ik in de winter me vaak wat minder geaard voel. De boom houding blijft van de yogaoefeningen favoriet, maar ook gewoon zitten of liggen op de grond vind ik fijn. De vierkantsademhaling moet ik nog iets teveel over nadenken/op focussen en voelt eerder nog wat onwennig dan aardend.

  • Renée schreef:

    Voor mij werkt wandelen, en dan inderdaad met name in het bos, het best om te aarden. Zonder muziek, ‘gewoon’ wandelen en de omgeving en de geluiden in me opnemen. Heerlijk!

    Uit dit blog heb ik de balanshoudingen en de vierkante ademhalingsoefening uitgeprobeerd. De boom blijf ik een ontzettend fijne houding vinden die me een gevoel van kracht, stabiliteit en ruimte in mijn lichaam geeft. Het navoelen na de houding benadrukt voor mij het gevoel van gronding. Ik voel me dan zo enorm stevig op de grond staan, voel me krachtig en open.

    De vierkante ademhalingsoefening kende ik nog niet en vond ik leuk om te oefenen. Het voelde alsof er met de uitademing een soort last van mijn schouders af gleed. Ik zat op een stoel en merkte bij een uitademing ontspanning in mijn lichaam vanaf mijn hoofd naar mijn voeten. Fijne oefening die ik zeker vaker ga doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *