logo
Yogaweekend & Retraite: in Twello, Vaassen & Wageningen

Expressie meditatie, voor meer liefde en ruimte voor jezelf…

Neem jij voldoende ruimte voor jezelf? 

Laat de liefde voor jezelf soms te wensen over?

Eén manier om meer liefde en ruimte voor jezelf te creëren  is je stem gebruiken in een expressie meditatie. Geluid maken en zingen is heerlijk. Je oefent met het voldoende ruimte innemen voor jezelf. Ook adem je dieper en daarmee geef je jezelf meer ruimte. Ten slotte breng je naar buiten wat in je is, dit werkt ontspannend, geeft je nieuwe energie en bevordert de liefde voor jezelf.

Expressie meditatie

Mantra’s zingen is een expressie meditatie. Het gaat niet om of je toon kunt houden, of je een ‘mooie’ stem hebt of een zangopleiding hebt gehad, maar om naar buiten te brengen wat in je is. Mantra’s zijn zinnen tekst die herhaald worden. Soms op melodie en gereciteerd zoals een gebed. De kortste mantra bestaat uit één woord: AUM (ook wel als OM geschreven).

AUM

Soms wordt AUM als aparte mantra gebruikt, meestal zonder melodie. De klank die vanzelf ontstaat en waarbij het niet gaat om toon kunnen houden, maar om ruimte geven aan de klank die in je is; aan de transformatie die in je is. AUM wordt ook in veel andere mantra’s gebruikt, als eerste of laatste woord, en hiermee wordt nog meer kracht aan de mantra toegeschreven. Als een soort ‘Amen’, een bevestiging/ bekrachtiging van de mantra.

De betekenis van AUM

In de verschillende teksten worden verschillende betekenissen en oorsprongen aan de AUM of Om toegeschreven.  Aum of Om verwijst volgens diverse mensen naar de oerklank van het universum. Maar in het Sanskriet betekent het simpelweg ‘God’.

In het Boedhisme verwijst AUM niet naar een absolute realiteit of iets buiten jezelf, omdat een realiteit buiten jezelf in het boedhisme niet erkend wordt.

AUM met uitleg NLHet teken AUM in het Sanskriet

Als je het AUM teken bekijkt, dan kun je hier ook een rijke vertaling uit halen: Het teken Aum bestaat uit 4 gebogen lijnen en een cirkel. Volgens vertalingen van hinduistische teksten geven de vier lijnen de vier staten van bewustzijn aan en de cirkel staat voor God/ de Kern/ het kosmosbewustzijn. Volgens boedhisten verwijst AUM simpelweg naar de aspecten aan de buitenkant van een levend wezen: het lichaam, het vermogen om te spreken en het geheel van gedachten, de mind.

De A, de onderste gebogen lijn, staat voor het bewustzijn als je wakker bent De U, de middelste gebogen lijn rechts, staat voor het bewustzijn in dromen. De M, de bovenste curve, representeert diepe slaap en het onderbewuste. De halve cirkel die daar rechts van staat geeft transcedent bewustzijn aan en de cirkel daarboven is het alles omvattende (hinduisme: God/ de kosmos, voor boedhisten: een verlicht wezen).

Chanten van de AUM klank

Zo geeft het chanten van AUM de reis weer door de staten van bewustzijn naar trancendentie; naar het één worden met God/ met alles en daarmee het einden van het lijden. De reis gaat van de A, die verbonden is met de aarde, via de U, verbonden met de middenregionen, naar M, verbonden met de hemel en brengt zo transformatie.

Probeer het gelijk, chant een paar minuten de AUM en voel welk effect het voor je heeft. Wanneer je niet alleen wilt chanten, doe mee met de klank op http://www.youtube.com/watch?v=RlWy4hPN3uQ. Of, als je deze klanken te kort vindt/ meer adem hebt: chant mee met: http://www.youtube.com/watch?v=eKreGuSaYQI. Dit nummer kun je ook downloaden in een 24 minuten-versie en er is achtergrond muziek bij.

Wil je een verdiepen in het zingen van diverse mantra’s, afgewisseld met bewegen en andere meditaties? Geef je gelijk op voor de vakantie week mantra’s, yoga en meditatie.

Vind je dit nuttig? Deel het met je vrienden op Facebook, LinkedIn of Twitter door op de buttons hieronder te klikken.

Laat hieronder even een reactie achter, bijvoorbeeld welke van de twee AUM meditaties je het fijnst vindt, hoe het voor je werkt of wellicht wil je anderen inspireren met meer expressie meditaties… Ik lees het graag.

Heb het goed,

Marloes

Comments

 1. Andrea Cusinello says

  Hallo Marloes en Teus,

  ik heb het net gedaan.
  Ik voel een hele vibratie door mijn hele lichaam, vooral bij mijn handpalmen en voetzool.
  Ik merk dat de mantra mij ook helpt om de gedachten stil te houden.
  Bedankt voor de mooie tip!

  • Marloes en Teus says

   Hai Andrea,
   Fijn dat deze meditatie zo goed voor je doorwerkt. Inderdaad kunnen mantra’s ook heel goed helpen om je gedachten tot stilstand te brengen, als je goed kunt focussen. Dank voor deze aanvulling!
   Warme groet,
   Marloes

Geef commentaar

*