logo
Yogaweekend & Retraite: in Twello, Vaassen & Wageningen

Ik hou van mij …

I love meDit is het 2e artikel van het drieluik over liefde voor jezelf.

Het eerste ging over het expressie, mantra’s zingen, lees dit nog even als je die gemist had.

Dit artikel behandelt een heel praktisch punt om de liefde voor jezelf te vergroten.

Liefde voor jezelf is belangrijk.

Harrie Jekkers zegt het ook, luister maar eens naar dit prachtige liedje: http://www.youtube.com/watch?v=RPhn9g6SEIU

Liefde voor jezelf is inderdaad een mooie basis… maar de vraag is: hoe krijg je deze basis voor elkaar? Hoe creëer je meer liefde voor jezelf?

Het sleutelwoord is hier: jezelf.

Ga eens na hoeveel ‘jezelf’ je in je leven hebt:
– Laat je jouw mening net zo belangrijk zijn als de meningen van anderen?
– Heb je dingen die je helemaal voor jezelf hebt?
– Heb je voldoende tijd, helemaal voor jezelf?

Het grote nadeel van het leven in deze tijd is dat er zoveel mensen niet genoeg tijd nemen voor zichzelf. Wellicht herken jij dat ook wel, want er moet zo vaak nog van alles. Je moet veel regelen en ondertussen vragen allerlei mensen ook nog de nodige aandacht: collega’s, kinderen, je partner, je ouders, vrienden… En dan nog alle post, e-mails, Facebook en alles wat je bij wilt houden …Soms is er zelfs weinig tijd om je vrienden te zien en wellicht merk je nu je zo over leest dat je in jouw leven eigenlijk zelfs op de laatste plaats komt als het gaat over tijd besteden aan …

Toch is dat heel belangrijk. De tijd nemen voor jezelf. Tijd besteden aan dat wat jij leuk vindt, zodat je iets helemaal voor jezelf hebt. Zodat je voldoende momenten hebt om te rusten, om bij te komen en zo ook weer de energie op te doen die nodig is voor al het andere …

Tijd inplannen voor jezelf is geen luxe.

Tijd voor jezelf; vrij te besteden aan bezinning, rust, plezier, iets dat je leuk vindt …
Deze tijd voedt de liefde voor jezelf.

En tijd voor jezelf weerspiegelt de liefde voor jezelf.

Het is logisch dat je aandacht en tijd besteed aan dat wat belangrijk is.
De juiste vraag is dan: wat is er belangrijker dan liefde?
Wat is er belangrijker dan jezelf?
Tijd voor jezelf is altijd een goed idee. Vooral als je je bedenkt dat je dan minder stress ervaart en meer energie krijgt. Als jij goed in je vel zit, goed gevoed met liefde voor jezelf, zul je ook beter opgewassen zijn tegen alle eisen die er verder aan je gesteld worden in je leven. Boordevol liefde voor jezelf stroomt deze liefde ook naar je omgeving, je straalt als het ware liefde uit … en zo kun je effectiever alle taken doen die nodig zijn.

Hoeveel tijd zou je dan in moeten plannen? Dat is een kwestie van uitproberen. Wanneer voel je je gevoed met liefde? Vind uit hoeveel tijd jij nodig hebt voor jezelf om je gelukkig te voelen en voldoende energie te ervaren voor alle taken die je te doen hebt. Over het algemeen is het fijn om elke dag wel wat tijd voor jezelf te hebben. Beter elke dag 10 minuten dan 1x in de week 70 minuten. Voor sommigen werkt het fijn om 1x in de week langer tijd te nemen en op de andere dagen een kort moment te pakken.

Tijd voor jezelf plannen is wel een uitdaging… het is niet vanzelfsprekend om te doen, zeker als je hebt gemerkt dat jij eigenlijk altijd als laatste komt in de wachtrij om de tijd …

Ga jij de uitdaging aan?

Laat dan even een reactie achter onderaan deze pagina in het commentaarvakje, met dat je het gaat doen en hoeveel tijd je gaat inplannen. Houd het realistisch en bedenk dat iedere minuut voor jezelf pure winst is.
Schrijf het dan ook gelijk in je agenda. En dan natuurlijk: houd je aan de planning en laat de liefde voor jezelf langzaamaan meer gaan stromen …

Wil je een heel weekend voor jezelf, geef je dan snel op voor een Yoga Relax Weekend.

Vind je dit nuttig? Deel het met je vrienden op Facebook, LinkedIn of Twitter door op de buttons hieronder te klikken.

Heb het goed,

Marloes

Comments

 1. Dank voor dit artikel.
  Ik ga meedoen want ik heb inderdaad te weinig tijd voor mezelf.
  Ik begin met 4x in de week een kwartier. Het staat al in mijn agenda.

  • Marloes en Teus says

   Hai Ans,
   Dank voor je reactie. Heel goed, wellicht even wennen en in het begin lastig om ook echt de tijd voor jezelf te nemen, maar met een paar weken zul je merken dat het heerlijk is en ook doorwerkt in de rest van de tijd.
   Succes en heb het goed,
   Marloes

 2. Iedere dag denk ik eraan, het lukt al aardig, maar soms….deze week start ik met iedere ochtend een korte meditatie en even stilstaan bij wat de dag brengen zal.
  In stilte want dat is wat ik het meeste mis in dit jachtige leven.
  Dank voor jullie inspiratie.

  • Marloes en Teus says

   Hai Josee,
   Dank voor je reactie. De ochtend met stilte beginnen is heerlijk… en een mooie suggestie voor andere lezers om dit ook te doen.
   Geniet ervan :).
   Warme groet, Marloes

 3. Marianne says

  Zo’n mooi nummer van Harrie Jekkers. Raakt nog steeds nadat ik het jaren geleden voor het eerst hoorde. Vooral mooi dat het uitgesproken mag worden en dat het helemaal niet raar is dat je van jezelf houdt. Immers – zoals hij verder ook zingt – hoe kan je zeggen dat je van iemand houdt, terwijl je niet van jezelf houdt?

  Groetjes, Marianne

 4. Andrea Cusinello says

  Hallo Marloes,
  Door het lezen van deze artikel heb ik gemerkt dat ik eigenlijk te weinig tijd neem voor mezelf… en sterker nog, ik voel me vaak schuldig als ik dat doe, bv een massage nemen terwijl een berg taken in the to-do list staat.
  Ik wil dat veranderen en ik wil beginnen met 3 x dag mediteren, ik doe dat al, maar ik wil het nu doen met liefde voor mezelf en ervan genieten.
  Bedankt voor het bewustzijn te stimuleren!

  • Marloes en Teus says

   Hai Andrea,
   Mooi dat je dat noemt, dat zullen veel mensen herkennen, een schuldgevoel als je tijd neemt voor jezelf. Terwijl het juist de basis is om de to-do list ook goed te kunnen doen. Dank voor de aanvulling.
   Warme groet, Marloes

Geef commentaar

*