liefde voor jezelf vergroten

Liefde voor jezelf vergroten

Hoe doe je dat?

Attitude is de derde manier; een liefdevolle houding naar jezelf creëren. Heb je de eerste en tweede manier nog niet gelezen, kijk dan even naar de eerdere blogs over liefde voor jezelf: de eerste ging over het expressie, mantra’s zingen en de tweede over praktische punten om de liefde voor jezelf te vergroten.

Nu attitude… hoe vergroot je een liefdevolle houding naar jezelf?

Er zijn drie stappen:

1) realisatie dat je meer bent dan de aspecten die je niet goed vindt aan jezelf

2) vraag niet iets onmogelijks van jezelf

3) onderzoek je oordelen om ze daarna van hun kracht te ontdoen (zie ook het blog over Stop beperkende overtuigingen).

1) Alles wat je bent

Zoals bij het vorig blog het sleutelwoord ‘jezelf’ was, is het sleutelwoord hier ‘alles wat je bent’.
Het is voor de meeste mensen niet moeilijk om een gedeelte van zichzelf lief te hebben, één of meerdere aspecten te noemen waar je trots op bent, iets dat je mooi vindt aan jezelf of iets dat je vindt dat je goed gedaan hebt.
Maar ook is het voor de meeste mensen niet moeilijk om iets te benoemen van jezelf dat je lelijk vindt, dat je slecht vindt aan jezelf, of iets te bedenken dat je niet goed gedaan hebt. Oordelen over aspecten van jezelf zijn aan de orde van de dag.

Ga even na welke aspecten jij al goed vindt, en over welke aspecten van jezelf jij een oordeel hebt. Doe dat meteen even, voor je verder leest.

Het is belangrijk om helder te krijgen welke aspecten je al goed vindt en over welke aspecten je nog oordelen hebt. Liefde voor jezelf gaat namelijk niet over apecten, het gaat over het geheel… over alles wat je bent.

Als je je weer realiseert dat je meer bent dan één aspect, geeft dat ruimte, rust en meer liefde voor jezelf.


Je bent meer dan je gedrag …

Je bent meer dan je gedachten …

Je bent meer dan je gevoel …

Wees Alles Wat Je Bent !

 

Ons vermogen tot analyseren en afbakenen leidt soms tot het veel groter maken van bepaalde aspecten van onszelf. Helaas maken we meestal juist die aspecten van onszelf waar we nog niet tevreden over zijn groter of belangrijker. Dan is het belangrijk om alles tot de juiste proporties terug te brengen – te beseffen dat je veel meer bent dan die ‘fout’ die je net maakte, of het aspect aan jezelf dat je niet goed vindt.

2) Perfectie zoals wij dat meestal bedenken is onmogelijk

Voor acceptatie van jezelf zoals je bent, kan het ook van belang zijn om te mediteren op perfectie/ imperfectie en de schoonheid van alles. Het is prachtig om je te realiseren dat je niet perfect hoeft te zijn. Dit is zelfs belangrijk om je dit te realiseren, want perfectie zoals wij dat meestal bedenken is onmogelijk. En hoe wreed is het iets onmogelijks van jezelf te vragen voordat je jezelf liefhebt?
Niet perfect hoeven zijn geeft acceptatie en maakt de liefde voor jezelf onvoorwaardelijk. Soms is het genoeg om met aandacht tegen jezelf te zeggen: ‘ook al heb ik nog een oordeel op … van mezelf, ik houd van mij’ of simpelweg ‘Mijn liefde voor mezelf is onvoorwaardelijk’.

3) Oordelen ontmaskeren

Als je de punten weet van jezelf waarover je een oordeel hebt, kun je dit oordeel verder onderzoeken. De vraag is: Waarom heb je dit oordeel?
Stel dat ik vind dat ik iets stoms gezegd heb, dan is de reden van het oordeel mogelijk dat ik vind dat ik geen fouten mag maken, of dat ik vind dat ik had moeten weten wat is moest zeggen, of dat ik juist als het belangrijk ik goed moet presteren, of …
Legio mogelijkheden hier. Het gaat erom om de reden zo exact mogelijk te formuleren. Die reden is een overtuiging, vaak ontstaan in je kindertijd en toen heel nuttig, maar als volwassene meestal niet meer. Als je de overtuiging helder hebt, kun je aan de slag om deze overtuiging van zijn kracht te ontdoen.

Graag lees ik hieronder of hoe deze 3 stappen voor jou werken, en aanvullingen en vragen zijn natuurlijk ook van harte welkom.

Wil je een blijvende verandering willen maken in hun liefde voorjezelf: Geef je op voor één van de mooie verdiepingsweekenden.

 


meer blogs over mindset

3 comments

  • Andrea Cusinello schreef:

    Ik betrapt me vaak op een oordeel over mezelf.
    Ik streef ernaar om andere mensen niet te beoordelen, maar voor mezelf lukt dat niet zo goed.
    En denken over waar dat oordeel vandaan komt, vermijd ik vaak want dat is pijnlijk.
    Heeft iemand hier tips voor?

    • Marloes en Teus schreef:

      Hai Andrea, Dank je wel voor je reactie.
      Wellicht is voor jou de zin: ‘wat is de overtuiging precies’ beter dan ‘waarom heb je dit oordeel’.
      In een eerder blog heb ik twee manieren beschreven hoe je beperkende overtuigingen/ oordelen kunt stoppen, zie ook de link in dit artikel – ‘aan de slag om deze overtuiging van zijn kracht te ontdoen’. Soms is het inderdaad in eerste instantie wel pijnlijk, want nu wordt duidelijk wat je precies tegen jezelf zegt. Maar alleen door je er meer bewust van te worden kun je ze loslaten. Als je oordelen onderzoekt, zul je er achter komen dat ze nu niet (meer) waar zijn. Er kan wat moed nodig zijn om het te gaan doen, maar de beloning (het uiteindelijk loslaten van de overtuiging, er niet meer naar hoeven luisteren) is het meer dan waard.

  • Michaëla schreef:

    Leven vanuit jezelf en het beste halen uit jezelf is heel makkelijk in woorden te zeggen. Nu nog naar het gevoel en het zo beleven. Stap voor stap naar verandering ten positieve. De vraag: ‘waarom heb ik een oordeel (naar mezelf of een ander)’ is een goede eerste stap.
    Mooi verwoord Marloes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *