logo
Yogaweekend & Retraite: in Twello, Vaassen & Wageningen

Verlangens als uitgangspunt

doelen stellenNaar aanleiding van mijn vorig blog kreeg ik wat vragen over het stellen van doelen.
Daarom hierbij wat meer uitleg over het belang van wensen, het formuleren van doelen en hoe je de kosmos voor je laat werken om je doelen werkelijkheid te laten worden.

Je wensen

De wensen die je hebt weerspiegelen je verlangens. Jouw verlangens zijn van wezenlijk belang. Ze zijn de drijvende kracht in je leven, een mooie uitdrukking van jouzelf. Als je aandacht besteedt aan jouw verlangens, als je jouw verlangens als uitgangspunt neemt in je leven, dan leef je je leven intenser. Het geeft je ook het gevoel dat je Jouw leven leeft, zoals het de bedoeling is.

Je verlangens

Aandacht besteden aan wat je zou willen is belangrijk om meer in contact te komen met je verlangens. Hoewel het eenvoudig lijkt, kan dit toch een hele opgave zijn. Wellicht heb je lange tijd niet nagedacht over wat je eigenlijk wilt. Soms lijkt het leven te druk om je daar nog mee bezig te houden. Of misschien ben je niet gewend om te verwoorden wat je wilt of heb je het nooit geleerd. Het kan ook moeilijk zijn doordat er allerlei oordelen of overtuigingen voor zitten. Deze kunnen je in de weg staan om open en eerlijk jouw verlangens te uiten en daarom is het goed om niet meer naar de oordelen te luisteren.

Nu even doen:

Een eenvoudige manier om belangrijke wensen zichtbaar te maken is het 10x afmaken van de volgende zin: ‘Als mijn leven ideaal zou zijn, dan …’ Schrijf deze zinnen op, gewoon het eerste wat opkomt. Het kan iets groots zijn, of iets heel kleins, dat maakt niet uit. Doe het nu gelijk maar even, neem pen en papier, of open een Word-bestand en schrijf de 10 zinnen op. Lees daarna hier weer verder.

Heb je de 10 zinnen opgeschreven? (Als niet, doe het dan nu even!)

Jouw 10 zinnen weerspiegelen 10 belangrijke gebieden in jouw leven, 10 wensen. Nu deze 10 verlangens zichtbaar zijn, kun je er op de volgende manier doelen van maken:

Van verlangens naar doelen:

Mijn 10 doelen zijn: ” En daaronder schrijf je de 10 zinnen van daarnet op, maar dan in de tegenwoordige tijd, alsof het al werkelijkheid geworden is, in positieve bewoording (geen ontkenningen in de zin) en met voldoende ruimte voor resultaat.

Waarom deze voorwaarden aan de formulering van doelen? Er zijn drie dingen die belangrijk zijn als je wilt dat de kosmos/ het toeval je helpt in het bereiken van je doelen.
De kosmos bevestigt namelijk de input die het krijgt.

1)     Tijd

2)     Vertrouwen

3)     Loslaten

Tijd:

Mensen zijn erg goed in het plannen, nu dit, dan dat, en we herinneren ons het verleden (hadden we maar…). De kosmos/ het toeval is alleen in het moment zelf. Stel dat je bij de wensen opgeschreven had dat je graag na deze drukke tijd je hoofd niet meer zo vol wilt hebben met zorgen, dan kan de kosmos bevestigen dat je je hoofd niet meer zo vol wilt hebben met zorgen na de drukke periode. Maar dat zal je niet zoveel verder helpen…
Als je daarvan maakt: ‘ik ervaar nu rust in mijn hoofd’, dan kan de kosmos bevestigen dat je rust in je hoofd ervaart, en dat zal een prettigere bevestiging voor je zijn. Het toeval/ de kosmos kan dan de dingen zo regelen dat dit werkelijkheid wordt, of dat nu snel kan of wat langer duurt.

Vertrouwen:

Als je denkt dat iets onmogelijk is, dan zend je dit uit en het resultaat is dat het erg moeilijk wordt om het toch nog te bereiken. Jij zal er niet zo aan werken (want waarom zou je aan iets werken dat onmogelijk is) en zo zal de kosmos dat bevestigen. Soms is er wel een wondertje nodig, maar wie zegt dat wonderen niet kunnen gebeuren?

Loslaten:

De kosmos/ het toeval is enorm intelligent. Het is creatief en kan soms veel meer mogelijkheden bedenken dan dat jij zelf kunt. Daarom is het goed om het los te laten, je wens neer te leggen bij de kosmos en er dan op vertrouwen dat het op de een of andere manier bevestigt wordt en daarmee werkelijkheid wordt. Laat daarom ruimte voor de creativiteit van de kosmos. Hecht niet aan één bepaald resultaat, want wellicht zijn er meer mogelijkheden die voor je open liggen.
Stel dat je bijvoorbeeld een relatie wilt, stel dan als doel dat je een (fijne, vervullende, etc.) relatie hebt – maar laat het aan de kosmos over wie je tegenkomt (zelfs als je nu verliefd bent).

En nu Genieten

Als je zo je lijstje met positief gestelde doelen in de tegenwoordige tijd hebt en met voldoende ruimte voor resultaat, hang het lijstje dan ergens waar je het elke dag ziet, gewoon om even te genieten en stil te staan bij je verlangens. Zodat jij ermee aan de slag kunt, en zodat de kosmos het voor je kan bevestigen en bekrachtigen.

Als je een doel hebt dat je wilt delen, schrijf dit dan in het commentaar-vakje onderaan deze pagina Heb je vragen, ook even in het commentaarvakje schrijven, dan beantwoord ik je vraag zo snel mogelijk.  Alvast bedankt voor het reageren !

Wil je dieper werken aan verlangens, het loslaten van het oude en het verwelkomen van het nieuwe? Kom naar onze bijzondere 5-daagse Oud & Nieuw retraite en start het nieuwe jaar vol energie en innerlijke rust.

Vind je dit nuttig? Deel het met je vrienden op Facebook, LinkedIn of Twitter door op de buttons hieronder te klikken.

Heb het goed,

Marloes

PS: Wil je elke twee weken onze tips en meditaties ontvangen? Meld je even aan rechtsboven op deze pagina.

Comments

 1. Miranda Verhaegen says

  Hoi Marloes en Teus,

  Wat een mooie blog! Heb mijn doelen genoteerd, moest even een traan laten. Had graag naar de retraite gekomen, maar zit er financieel niet in :(. Ben daarom extra blij dat ik 4 januari wel deel kan nemen. Wordt een hele mooie dag, voel het nu al!!!

  Bedankt voor de mooie woorden via de blogs. Raken met diep! Tot 4 januari!

  Warme groet,
  Miranda

  • Marloes en Teus says

   Hai Miranda,
   Dank voor je reactie. Zeker was het een mooie dag, een soort mooie mini-retraite :). Dat al je doelen en wensen uit moge komen dit jaar ….
   Het was heel fijn om met je te werken en ik kijk uit naar een volgende keer…
   Warme groet,
   Marloes

Geef commentaar

*