logo
Yogaweekend & Retraite: in Twello, Vaassen & Wageningen

Pratyahara: het terugtrekken van de zintuigen

pratyahara - herfst meditatiePratyahara: Nu de dagen korter worden en de temperatuur lager, trekt de natuur zich terug. De herfst gaat eraan komen, met zijn prachtige herfstkleuren…  het loslaten van de vruchten van dit jaar.

Dit is een fijne tijd om meer naar binnen te keren, om je, net als de natuur, af en toe even helemaal terug te trekken. Om de tijd nemen voor jezelf, voor reflectie en contemplatie. 

Tijd voor jezelf

Dus: af en toe even lekker binnenshuis, de telefoon op stil, de tv uit, even helemaal niets … En hierin ontvouwt zich een ongekende luxe: een dieper contact met jezelf, vanuit de stilte. Ervaar de ruimte die hierin ontstaat; steeds groter en groter, zich uitbreidend tot een nog weer dieper contact, een gevoel van thuiskomen in jezelf.

Pratyahara

In yoga wordt het zich terugtrekken pratyahara genoemd, de 5e fase van 8 fases die Patanjali noemde. Er is ook een tantrische meditatietechniek die dit terugtrekken benadrukt. Het gaat dan over het sluiten van de zintuigen, om vanuit daar zo diep in jezelf te focussen dat dit voorbij alle oordelen, identificaties, gevoelens en gedachten gaat. Om zo uit te komen bij de Goddelijke kern van jezelf. 

Zet een timertje voor de tijd dat je wilt mediteren, bijvoorbeeld 10 of 20 minuten.

pratyahara meditation

Sluit je met je pink en ringvinger je onder- en bovenlip, dan sluit je gedeeltelijk met je middelvinger je beide neusvleugels. Dit doe je zodanig dat je slechts de lucht inademt die noodzakelijk is (hoe rustiger je je voelt en hoe stiller je zit, hoe meer je je neusvleugels kunt sluiten; het is niet de bedoeling dat je in ademnood komt; als nodig, leg je alleen je middelvingers heel licht tegen je neusvleugels aan). Je wijsvingers leg je over je ogen en tenslotte duw je met je duimen je oren dicht.
Dan focus je je diep in jezelf, voorbij al je oordelen, al je identificaties, voorbij je gevoelens en zelfs voorbij je gedachten… Laat je Goddelijke zelf zich aan je openbaren.

Doe je mee?

Wil je graag een weekend verdiepen met prachtige meditaties en yoga? 
Doe mee met het eerstvolgende yoga-relax-weekend, eind van de maand.

Deel en reageer

Vind je dit nuttig? Deel de url met je vrienden op Facebook, LinkedIn of Twitter. Alvast bedankt !
Als je je nog niet hebt ingeschreven voor de maandelijkse inspiratie-mail en online meditatiecursus: laat rechts op deze pagina even je naam en e-mail adres achter.

Laat je me even weten hoe deze pratyahara-meditatie uitwerkte voor jou?
Ik lees het graag; geef hieronder een reactie.

Geef commentaar

*